Tez Yazdırmak İstiyorum Sorusuna Cevap

Boşa Geçen Senelerin Ardından Öğrencileri Yakarışı: “Tez Yazdırmak İstiyorum”

Tez yazdırmak istiyorum gibi basit bir talebe yakarış demek ilk bakışta abartılı görünebilir.Tabii eğer tez yazmak için önünüzde yıllar varsa ya da tez yazma ile hiçbir ilginiz olmayacaksa. Ama eğer “tez yazdırmak istiyorum” diye bir arama yapıp, bu yazıya geldiyseniz yakarıştan öte, bir açmazın içinde olduğunuzu biliyoruz.

Üniversitelerin farklı bölümlerinde okusanız da (tezsiz bölümler hariç), her öğrencinin ortak kaderi tez hazırlamak. Yıllar boyu girdiğiniz onlarca sınav, çalıştığınız binlerce sayfa yetmezmiş gibi, okulu bitirmek için bir de tez yazmanızı istiyorlar. İşin kötüsü, bu tezi nasıl yazacağınıza dair elle tutulur bir şey öğreten de yok. Evet, belki her fakülte bilimsel araştırma yöntemleri ve metodoloji gibi dersler veriyor ama ne kadar etkili? Ya da soruyu başka türlü soralım; hayatınıza doğrudan yansıyan ve okuldan öğrendiniz bir şey var mı?

Tez Yazdırmak İstiyorum

“Hocam bu gerçek hayatta ne işimize yarayacak?” gibi bir klişeden bahsetmiyoruz. Gerçekten mesleğinizle veya yaptığınız işle doğrudan bağlantı kurabileceğiniz şeylerden bahsediyoruz. Bilimsel araştırma yöntemleri dersi aldınız ama tez hazırlarken neyi nasıl araştıracağınıza dair bir fikriniz var mı?

Peki, metodoloji dersi size hangi konu için hangi metodun kullanılması gerektiğini öğretti mi?

Araştırma sorularının nasıl belirleneceğini biliyor musunuz? Ya da hangi kaynaklardan yararlanmanız gerektiğini?

Kaynak seçimini boş verin, kaynakları nereden seçmeniz gerektiği konusunda net bir fikriniz var mı?

İşte bu soruların birçoğuna verecek cevabınız olmadığı için, umutsuz bir şekilde tez yazdırmak istiyorum aramaları yapmak durumunda kalıyorsunuz.

Öğrencileri “Tez yazdırmak istiyorum” Düşüncesinden Uzaklaştırıp “Tez yazdırmak istiyorum ” Serzenişine İten Sebepler Neler?

Aslında birçoğunuzun, okulun son yılını büyük bir umut ve heyecanla beklediğinizi biliyoruz. Ta ki yukarıda bahsettiğimiz gerçeklerle yüzleşene kadar.

Tez Yazdırma Hizmeti

Tez hazırlama işinin düşündüğünüzden çok daha karmaşık olduğunu anladığınız anda, tez yazmak değil, tez yazdırmak istiyorum moduna giriyorsunuz. Özellikle, tez hazırlama işinin o kadar “tez” zamanda gerçekleşmediğini fark edince. (Komiklikler, şakalar)

Öğrencileri sistemin dışına çıkmaya zorlayan sebepleri listeleyecek olursak;

Okul tarafı;

  • Tez hazırlama ile ilgili etkili bir eğitim verilmemesi.
  • Eğitim sisteminin yaratıcı ve eleştirel düşünmeyi baskılaması.
  • Araştırmalar için yeterli kaynak erişimi sağlanmaması.
  • Tez danışmanlarının yetersiz olması, sorumlu oldukları öğrencilerine kendi işlerini yüklemeleri.

Not: Bu sebepler daha çok “tez yazdırmak istiyorum seviyesine gelmiş öğrencileri etkileyen unsurlar arasından seçilmiştir. Öğrencilerine her konuda destek olan üniversite ve akademisyenleri tenzih ederiz.

Öğrenci tarafı;

Eee çuvaldızı eğitim sistemine, okullara ve hocalarımıza batırdığımıza göre sıra iğneyi kendimize batırmaya geldi. Aslında bu maddelerin bir kısmı yine öğrencilerin iradesi dışında gerçekleşen şeyler. Tez hazırlama görevinin çok uzun bir süreç olması da bu noktada etkili;

  • Ülke genelinde kitap okuma alışkanlığından söz etmenin mümkün olmaması.
  • Buna paralel, araştırmalar için yapılması gereken okuma ve çalışmanın öğrenciler için imkânsız bir hal alması.
  • Ertelemeyi seviyor oluşumuz
  • Kimilerinin gerçekten vakit bulamaması, bu yüzden işlerin ertelenmesi ve yeterli vakit kalmaması. (hem okuyup hem çalışmak, hastalık, ailevi problemler vb.)
  • Ya da basitçe; tez yazmak için gerekli motivasyonu hissetmemek.
Tez Yazdırma Merkezi

İşte bu kadar değişkenin arasında kimseyi “tez yazdırmak istiyorum” dediği için suçlayamayız. Neden suçlayamıyoruz, çünkü sadece tez yazmaya engel olan maddeler için ayrı ayrı tezler yazılabilir. Çünkü bizim özet olarak anlatmaya çalıştığımız bu sebeplerin temelinde, sosyolojik bazı faktörler de yer alıyor olması.

Özellikle toplum yapısı ve eğitim sistemi ile ilgili sıkıntıların çözümleri çok derinlerde diyebiliriz. Yani burada olaya objektif gözle bakan birisi, bahsi geçen bütün tarafların haklılık payı olduğu birçok konu olduğunu rahatlıkla anlayabilir. 

Bu kadar haklı sebebin üstüne bir de İnternet çağına denk gelince, işler renk değiştiriyor. Zira tez yazdırmak istiyorum diyen bir öğrenci günümüzde rahatlıkla bu isteğini yerine getirecek insanlarla irtibat kurabiliyor. Bu sayede hem hazırlanması gereken bir tez bilim dünyasına kazandırılıyor, hem de bir öğrenci diplomasına kavuşmuş oluyor. Okul mutlu, hoca mutlu, öğrenci mutlu, bilim dünyası mutlu.

Uzman kadromuz size yardımcı olabilir. İletişim bölümünden bize ulaşabilirsiniz. Bütün çalışmalarımızı intihale dikkat ederek yapılmaktadır.

Yayınlayan

muhterem Akyaz

Türkiye’deki ve Dünyadaki bütün öğrencilere hizmet vermek amacıyla 2012 yılında Platon Tez Hazırlama Merkezi'ni kurdum. Küçük ama etkili değişiklikler yaparak en iyiye ulaşmayı hedefliyorum.

“Tez Yazdırmak İstiyorum Sorusuna Cevap” için bir yorum

Bir Cevap Yazın