Devletin yeri geldiğinde teknoloji ile ne kadar kullanışlı hizmetler sunabildiğinin kanıtı, Ulusal Tez Merkezi.
Tabii kullanışlı olması için, bilimsel çalışmalar veya tez hazırlıyor olmanız lazım. Çünkü ulusal tez merkezi , tamamıyla akademik çalışmaların depolandığı bir veri tabanına sahip. Tez merkezi , olarak isimlendirilme sebebi de bu. Tahmin edebileceğiniz üzere, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından oluşturulmuş bir veri tabanı. Türkiye’de yazılan ve yayınlanan tezlerin tamamını bulabileceğiniz kadar da derin.
Ancak burada listeleyebileceğiniz tezlerin hepsine tam erişim sağlayamıyorsunuz. Çünkü bazı eser sahipleri, doğrudan erişim imkanı tanımıyor. Özellikle güncel ve ender çalışılmış konular üzerine yazılan tezlerde, bu tarz durumlarla karşılaşmanız daha büyük olasılık.
Ayrıca bu veri tabanında yayınlanan tezlerin, yüksek lisans seviyesinden başladığını da hatırlatalım. Bununla birlikte doktora, tıpta uzmanlık, sanatta yeterlik, diş hekimliği uzmanlık ve tıpta yan dal uzmanlık seviyelerinde yazılmış tez çalışmalarını da aynı platformdan bulabiliyorsunuz. Bazı tezlere ulaşamasanız bile özetlerini okumak bile faydalı.
Dileğimiz tüm tezlerin tam erişime açılması.
Yazının başında bahsettiğimiz üzere, sitenin daha kullanışlı olması için birçok detay düşünülmüş. Örneğin: arama kriterlerinde tez adı, yazar, danışman, konu, dizin, özet gibi farklı unsurları baz alarak filtreleme yapabiliyorsunuz.
Yani ulusal tez merkezi sayesinde, tez çalışması için istemediğiniz kadar materyale ulaşabilirsiniz. Bu kadar çeşitlilik işinizi zorlaştırıyor mu, kolaylaştırıyor mu, bu da ayrı bir tartışma.
Literatür Taraması
Şimdi sizin bir tez konusu belirlediğinizi, araştırma soruları gibi detayları da hallettiğinizi kabul edelim.
Bu konu ile ilgili bir literatür taraması yapmanız gerektiğini biliyorsunuz. Bilmiyorsanız da hatırlatalım. Konunuzla ilgili olabilecek daha önce yazılmış tez çalışmalarını, koleksiyon misali toplayıp, okumanız gerekiyor. Yani saatlerce süren okumaların başlangıcı demek.
En azından Ulusal Tez Merkezi , size okumak için can attığınız bu materyalleri hızlıca sunuyor. Öyle ki; bu süreç başladıktan bir süre sonra, artık aynı makale ve tez çalışması ile tekrar tekrar karşılaşmaya başlıyorsunuz. Zira bir süre sonra, dalgınlık, bıkkınlık ve yorgunluk gibi doğal tepkiler ile vücudunuz sizi durdurmaya çalışıyor. Hele bir de sistemli bir çalışma yürütmüyorsanız, bu tekrarların sayısı oldukça fazla olabilir. Bu arada birbirini tekrar ediyormuş gibi görünen çalışmalar, iyice kafa bulandırıyor.
Öte yandan, bulduğunuz ve incelemeye çalıştığınız kaynakların her birinin içinde, farklı kaynaklardan oluşan sayfalarca referans ve kaynakça var. Eğer bir çalışma size beklediğinizi veremediyse, çalışmanın temellendiği kaynakları da ayriyeten incelemeniz gerekiyor. Alın size yüzlerce, belki binlerce sayfa daha okunacak materyal. Yine dört ayak üstüne düştünüz (!)
Literatür Taraması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Buraya kadar hala pes etmediyseniz, literatür taramasını layığıyla yapmak için işinize yarayacak bazı kritik tavsiyelerle devam edelim.
Ulusal tez merkezi sayesinde bulduğunuz araştırmaları analiz etmenize yardımcı olacak bazı sorular:
- İncelediğiniz araştırmaların araştırma soruları nelerdi? Yazarlar neyi keşfetmeye çalışıyordu?
- Araştırmalar, bulguları etkileyebilecek bir kaynak tarafından finanse edildi mi?
- Araştırma metodolojileri nelerdi? Literatür taramasını, kullanılan örnek ve değişkenleri, sonuçları kendiniz tekrar analiz ettiniz mi?
- Araştırma (incelediğiniz araştırmalar) tamamlanmış gibi görünüyor mu? Daha sağlıklı bir şekilde yapılabilir mi?
- Başka hangi soruları gündeme getiriyor?
- Çelişkili çalışmalar varsa, nedenleri ne olabilir?
- Okuduğunuz çalışmaların sahipleri alanlarında nasıl bir konuma sahip? (branşında başı çeken akademisyenler, camia tarafından pek dikkate alınmayanlar vb. )
- Son olarak; sizin planladığınız bu çalışmaya değinildi mi ? Eğer değinildiyse nasıl analizler ortaya koyuldu?
Ulusal tez merkezi yardımıyla, yukarıdaki sorulardan birçoğuna cevap verecek verileri elde edebilirsiniz. Fakat işin bundan sonraki sürecinde, Ulusal tez merkezi size pek fazla yardımcı olamaz.
Çünkü yukarıdaki sorular ışığında literatür taramasını tamamladıktan sonra artık işin asıl başlangıcına geliyoruz. Yazmak.
Artık binlerce sayfa literatür bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Çünkü, bu bilgilere kendi yorumunuzu katıp, yazıya dökmeniz şart. Bunu yaparken belli sınırlar çerçevesinde “alıntı” yapma şansınız var, lakin büyük çoğunluğunda kendi fikirlerinizi ortaya koymanız gerek. Yani, o kadar şeyi okuduktan sonra, bir o kadar da üstünde düşünmeniz gerekiyor. Konunuz ve branşınıza göre, çeşit çeşit araştırma yöntemiyle hazırlanmış kendi araştırmalarınızı yürütmeniz lazım.
Bunları yaparken ulusal tez merkezi aracılığı ile ulaştığınız çalışmalardan farklı şeyler ortaya koymalısınız. Aksi takdirde koskoca bir çalışma, onay alamadığı için çöp olabilir.
Ulusal tez merkezi araştırma ayağında size yardımcı oldu, buyrun yazmaya.
“Ulusal Tez Merkezi Nedir?” üzerine 2 yorum