Tez Yazmak Her Babayiğidin Harcı Değil

Bildiğiniz üzere tez yazmak en meşhur öğrenci kâbusları arasında, bir de bu işi sürekli yapan tez yazan yerler var.

Aslında bu yazının odak noktası tez yazan yerler ve onların ne kadar zor bir işi başardıklarını anlatmak. Ama bunu yapabilmek için öncelikle tek bir öğrencinin sadece kendi tezini yazmasının bile ne kadar zor olduğundan başlamak gerekiyor. Ayrılması gereken zaman, harcanacak enerji, öğrenilecek binlerce bilgi ve bunların yorumlanması…

Tez Yazmak

Öğrencilik maceranızın sonu ve akademik hayatınızın başı olan, bir yıl süreli bir görev. Size verdikleri süre, bir akademik yıl ama görevin size maliyeti bir ömür. Hani insanın hayatında bazı dönemler vardır, üç ay sürer ama ömrümden ömür gitti, der ya, tez yazmak da işte öyle bir şey. Aslında lafın gelişi sürekli tez yazmak diyoruz ama olayın esas problemli kısmı yazması da değil.

Tez Yazım Merkezi

Zira yazma eylemine geçmek için öncelikle detaylı bir araştırma ile hazırlanmak gerek. Tabii bütün bu süreçleri taçlandıran, yazmak olduğu için artık bu kavram tez hazırlamanın bütün unsurlarını karşılıyor. “Yeter ki yazalım” diyor öğrenciler, zaten iş oraya geldiyse hazırlık vardır diye. 

Öğrencileri Tez Yazmaktan Alıkoyan Sebepler

Üniversitelerimizde tez hazırlamaya yönelik birçok farklı konu ders olarak okutuluyor. Ancak neyi okulda öğreniyoruz ki?

İşte tez yazma işi de aslında yaparken öğreniliyor. Bize okutulan bu dersler sonunda öğrencilerin makine gibi tez yazmaya başladıklarını hiç görmedik. Bu arada makine gibi derken aslında eleştirel düşünme ve analiz yeteneğini geliştirme sonucu, ortaya düzgün bir tez ortaya çıkıyor. Çok mekanik bir durum yok yani. Bu noktada, daha önce bahsettiğimiz tez yazan yerler de takdir edilesi işlere imza atıyor, diyebiliriz. Kafa patlatmak dedikleri bu olsa gerek.

Türkiye’deki öğrenci profilini genel anlamda düşündüğümüzde tez yazmanın önündeki büyük bir engeli daha görüyoruz. Okuma alışkanlığı olmaması. Şimdi kimseyi zan altında bırakmayalım ama ülkemizdeki istatistikler malum. Hatta sadece üniversite öğrencileri için bile bu istatistiğe dair özel veriler var. Kısacası, Türk öğrenciler okumayı da sevmiyor. Sevmiyor ama saatleri günlere katarak kaynak taraması yapmak, tez yazmanın belki de en temel kuralı. Bu literatür taraması, saç taramaya benzemiyor, tahmin etmişsinizdir.

Bilimsel Araştırma

Tez yazan yerler hâlâ saygınızı kazanamadıysa gelin devam edelim. Kaynak taramalarının üstüne, bir de araştırma kısmını yapmak gerektiğini biliyorsunuzdur. Ama tabii nasıl yapılacağını bilmiyorsunuz. Şanslısınız ki bazı güzel insanlar sadece bu konu üzerinde tecrübe edinmiş ve bilimsel araştırma yöntemleri hayatlarının ayrılmaz parçası olmuş. Evet, tez yazan yerler ve oradaki insanlardan bahsediyoruz. Eğer tez yazmak ile ilgili otomatiğe bağlanabilecek birkaç unsur varsa, onlardan biri de artık bilimsel araştırma yöntemlerini özümsemektir. Yani, tez yazan yerler için araştırma süreçleri sizin yapacağınızdan daha kolay aşılabiliyor. Çünkü, tez yazan yerler artık hemen hemen her branşta ve her konuda araştırma tecrübesini sahip.

Bu bahsettiklerimiz, daha sadece içeriğe yönelik olanlar tabi. Bunun bir de düzenlemesi, formatı, redaksiyonu vb. bir sürü teknik detayı olacak. Atıfların düzenlenmesi, referans sayfaları, tez özeti hatta biraz başa dönersek tez önerisi hazırlama.

Tez Teslim Tarihi Yaklaşıyor ve Elde Var “Sıfır”

Tez Hazırlama Merkezi

Şimdi bunlar zaten Türk öğrenci profiline aykırı görevler. Bir kere hiçbir öğrenci bu işlere zamanında başlamıyor. Ee öyle olunca son düzlükte paçalar tutuşuyor. 3-5 ay kalmış ama tez ile ilgili 3-5 satır yok elde. Yani ertelemeyi de pek seviyoruz. Ama bir yılda bile yapması imkânsız görünen şeyleri 5 ayda nasıl yapacaksınız? Yanlış anlamayın ama ya hiç yapmayacaksınız ya da fiyasko bir tezi kabul ettirmeye uğraşacaksınız.

Tabii burada sizi rahatlatacak “asist”, yine tez yazan yerler tarafından yapılıyor. Tez hazırlamayanların tecrübeli olmaları sayesinde, çok kısa sürelerde bu işi yapacak hızı, bu yerlerde bulabiliyorsunuz. Yani tezinizin teslim süresi yaklaşmış olsa dahi, tez yazan yerler sayesinde gayet özenli bir çalışmayı yetiştirmeniz mümkün oluyor.

Platon tez yazım merkezi olarak “tez yazan yerler” kategorisine giriyoruz. Bizimle İletişime geçmekten çekinmeyin.

Yayınlayan

muhterem Akyaz

Türkiye’deki ve Dünyadaki bütün öğrencilere hizmet vermek amacıyla 2012 yılında Platon Tez Hazırlama Merkezi'ni kurdum. Küçük ama etkili değişiklikler yaparak en iyiye ulaşmayı hedefliyorum.

Bir Cevap Yazın