Lisans (Bitirme) Tezi Hazırlama

Mezuniyetten Önce Son Viraj: Lisans Tezi

Lisans tezi, ülkemizde birçok fakültenin 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak için öğrenci tarafından teslim edilmesi gereken son viraj, en büyük ödev. Lisansla birlikte doktora ve yüksek lisans gibi programların da başarılı şekilde bitirilmesi hazırlanan tezlere bağlı.

İçerik, yapı ve isimlendirme bakımından ülkeden ülkeye değişiklik gösterilen tez kavramının ilk örnekleri Avrupa’da kurulan üniversitelerin geçmişi ile paralel olmak kaydıyla yüzlerce yıl öncesine kadar uzanabiliyor. Bu noktada ülkemizdeki üniversite modelinin ekol olarak Avrupa’daki modellere daha yakın olduğunu düşünürsek, ülkemizde tez kavramının yaşadığı sürecin kaynağını da aynı yere dayandırmamız mümkün.

Kelime kökeni olarak Yunanca “Thesis” kelimesinden hemen hemen bütün dillere benzer şekilde giren “tez”in Antik Yunan felsefesindeki anlamı; “Bir filozof tarafından, halkın genel geçer görüşlerine aykırı olacak şekilde öne sürülen görüşler” şeklinde açıklanıyor.

Bitirme Tezi Hazırlama

Bu açıklamaya ek olarak bir görüşün “thesis” olarak kabul edilebilmesi için, sıradan bir insan tarafından değil bir filozof tarafından ileri sürülmesi gerektiği vurgulanıyor. Bu anlamda günümüzün bilim merkezleri olan üniversitelerin bitirme ödevlerine “tez” ismi verilmesi, üniversite mezunlarının sıradan insanlardan bir noktada ayrıldığına da işaret ediyor diyebiliriz.

Yıllar Süren Eğitim Öğretim Maratonunu Taçlandırmak

Bahsi geçen “tez” ve “tez hazırlama” kavramlarıyla ülkemizdeki öğrencilerin ilk karşılaşması da lisans tezi ile gerçekleşiyor. 15 yılı aşan eğitim – öğretim hayatında, daha önce bir benzerini hiç hazırlamadığınız bu “geniş çaplı ödev” çok keyif verici olmayabiliyor.

Aslında ödev kavramından da oldukça farklı yönleri bulunan tez hazırlama işinin kilit noktasını, yapılacak araştırmalar oluşturuyor. Zira lisans tezi hazırlarken henüz tez yazmaya başlamadan önceki süreçlerde bile belli başlı kaynaklardan bilgi toplanması gerekiyor.

Lisans tezi değerlendirmesi, içeriği ve getirdiği araştırma külfeti düşünüldüğünde yüksel lisans ve doktor tezlerine göre bir gömlek daha aşağıda bulunuyor. Zaten böyle olmasaydı tez kavramı ile ilk kez karşılaşan öğrencilerin büyük oranda başarısız olması da kaçınılmaz olurdu.

Ancak her ne kadar üst seviye tezlere göre “kolay” gibi görünse de, neticede size bir üniversite diploması kazandıracağı için lisans tezi de kendi içinde ciddi kurallara ve zorluğa sahip.

Lisans tezi olarak belirlediğiniz Word belgesinin sayfa düzeninden tutun, referanslarda kullanacağınız formatlar / modeller ve intihal oranları gibi birçok evrensel kural lisans tezi hazırlanırken de geçerli oluyor. Zira lisans tezleri bir anlamda yüksek lisans ve doktora gibi daha yüksek seviye eğitim kademeleri için de bir hazırlık / tecrübe olarak kabul ediliyor.

Zamanın Nasıl Geçtiğini Anlamadım

Profesyonel öğrencilerin eğitim hayatları boyunca en büyük destekçisi olan “erteleme” alışkanlığı, tez yazarken de kendini gösteriyor.

Bitirme Tezi Yazdırma

Muhtemelen şu an bu satırlarda göz gezdiren “sen” de lisans tezi teslim tarihine kısa bir süre kaldığı için bu kavramlarla ilgili araştırma yapıyorsun ve bir çıkış yolu arıyorsun.

Tabii bu sırada kafanda şu düşünceler geziyor; “5 ay ne kadar kısa bir süreymiş”, “şimdi başlasam, her gün 10 sayfa yazsam…”, “ama bu kadar araştırmayı, kaynak taramasını ne ara halledeceğim?”

Belki de yolun başındasın ama ne yapacağına dair bir fikrin yok. (Bir tez ile ilk karşılaşman olduğu için bunu anlayabiliyoruz.)

Veya asıl ihtiyacın olan şey tam olarak bir lisans tezi değil ama benzeri bir bitirme projesi. Sonuçta yine kapsamlı bir araştırma süreci, saatlerce çalışma ve belki günlerce süren yazı işleri seni bekliyor.

Ancak bunların hiçbiri senin kafanı meşgul etmeden lisans tezi veya bitirme projesi görevlerini tamamlayabilirsin.

Peki Nasıl?

Her branşta yüksek lisans tezleri, doktora araştırma/tezleri, lisans tezleri ve bitirme projeleri konusunda profesyonel olarak yıllardır hizmet veren ekibimiz için yüksek lisans tezleri o kadar zor görevler değil.

Bu sebeple eğer bizimle irtibata geçersen bütün araştırmaları eksiksiz olarak yapılmış, sayfa ve formatı düzenlenmiş, uygun bir dille ve uygun referanslarla yazıya dökülmüş nitelikli bir lisans tezine sahip olabilirsin. Hem de bu işi yapanlar sana göre kat be kat tecrübeli, uzman kişiler olduğundan başarısız olmak gibi bir şansın da yok.

Özellikle tezi teslim etmen gereken tarih daraldıysa bu işi tereyağından kıl çeker gibi, süratli biçimde sana teslim edebilecek ekibimizden yardım almandan daha mantıklı bir çözüm düşünülemez.

Bizimle iletişim kurmaktan çekinmeyin. Fiyatlarımız hakkında bilgi alın.

Yayınlayan

muhterem Akyaz

Türkiye’deki ve Dünyadaki bütün öğrencilere hizmet vermek amacıyla 2012 yılında Platon Tez Hazırlama Merkezi'ni kurdum. Küçük ama etkili değişiklikler yaparak en iyiye ulaşmayı hedefliyorum.

Bir Cevap Yazın