Yüksek Lisans Tezi Yaz(a)mıyor Musun?

Akademik dünyanın ilk ciddi adımları yüksek lisans tezi ile atılır. Fakat her kademede olduğu gibi yüksek lisans tezi için başlangıç yapmak en azimli öğrenciler için bile büyük bir sinir harbi.

Yüksek akademik düzeye sahip, yıllarca tecrübe edinmiş danışmanınız dahi bir öğrencisiyle tez çalışmasına başlarken akla karayı seçiyor. En iyi şekilde hazırlıklarını yapıp, planlı, programlı ve sistemli bir şekilde kendi yol haritasını çizen danışman-öğrenci ikilisi bile bir noktada tıkanabiliyor.

Özellikle lisans eğitimini tez ile bitirilen bölümlerden mezun olmayanlar, yani yüksek lisans tezi ile ilk defa bir tez yazma tecrübesi edinecek olanlar için bu işin ne kadar zorlayıcı olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Tez konusu belirlemek, araştırma yöntemlerini seçmek, araştırma soruları, araştırmanın amacı… Daha işin birinci adımından itibaren yapılacaklar listesi hayli kabarık görünüyor. Bunların devamında yapılması gereken okumalar, araştırmalar, duruma göre düzenlenmesi gereken anketler ve röportajlar hatta takip edilmesi gereken seminerler derken henüz öğrencilik psikolojisini atamamış yüksek lisans öğrencileri, aylarca sürecek olan bir korku tüneline adım atmış oluyor.

Bu satırları arka arkaya okudukça yüksek lisans tezi yazması gereken öğrencilerin ne mene bir halde olduğunu tahmin ediyoruz.

Yüksek Lisans Tez Hazırlama

Şimdi içinizi rahatlatmak için yüksek lisans tezi yazma işini hafifletici bazı taktiklerle devam edelim ki, hayati değerleriniz normale dönsün.

Öncelikle herhangi bir tezi yazmaya başlamak için “araştırma konusunu” net olarak belirlemeniz gerekir. Bu süreçte muhtemelen üniversitedeki tez danışmanı hocanızla ortaklaşa bir karara varacağınız için tek başınıza değilsiniz.

Tez Yazmaya Başlamak Sandığınız Kadar Kolay Olmuyor

Ancak bu noktadan itibaren yoğun bir araştırma sürecine girmiş bulunmaktasınız. Ve bu süreçte siz bir şeyler ortaya koymadıkça hocanızın hiçbir katkısı yok. Ayrıca, henüz “tez yazma” kısmına geçmediniz, hatırlatalım.

İşin özü diyebileceğimiz tez yazma sürecine tam olarak geçiş yapabilmek için, belirlemiş olduğunuz tez ve araştırma konusu hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerektiğini unutmayın. Yani kitaplar veya bilgisayar başında saatlerinizi harcamaktan kaçışınız olmadığını bilin. Tabii yazıyı okumaya devam ederseniz, sizi bu dertten kurtaracak ve mükemmel bir yüksek lisans tezi ile seneyi tamamlamanızı sağlayacak harika bir yöntemi öğreneceksiniz.

Bu arada araştırma konusu belirleme, araştırma yöntemleri, araştırma soruları ve araştırma amacı gibi ön hazırlık çalışmaları ile ulaşacağınız sonuca nasıl varacağınızı anlatan farklı bir çalışmaya daha ihtiyacınız olduğunu söyleyelim. Kısaca “tez önerisi” olarak bilinen bu şablonun, daha çok bir plan niteliğindedir. Yazının başından beri bahsettiğimiz ve tez ile ilgili genel hatları kapsayan bir çeşit başvuru belgesi de diyebiliriz, zira tez önerisinin okulunuz tarafından onaylanması gerekir. Aksi takdirde, resmi olarak yüksek lisans tezi yazma fiiline geçmiş sayılmazsınız.

Ancak fazla telaşlanmayın çünkü sizlere sözünü ettiğimiz ve yüksek lisans tezi yazma işini hayli kolaylaştıracak asıl stratejiyi sona sakladık.

Yüksek Lisans Tez Yazdırma

İçinize umut ışıkları saçan ve yüzünüzü güldüren bu strateji, aslında işi kolaylaştırmaktan ziyade tez yazma yükünü tamamıyla üstünüzden alacak bir sistem.

Nasıl Mı

Yazının başından beri vurguladığımız üzere tez yazma işi baştan sonra meşakkatli bir süreç. Hele biraz da çalışkanlık ve azim konusunda sıkıntı yaşayan bir öğrenciyseniz tez yazmak sizin için tam bir kâbus.

Ancak yüksek lisans ve diğer seviyelerde tez yazmak konusunda yıllarca tecrübe edinmiş ekipler, aklınıza gelebilecek her türlü akademik branş ve konuda sizin adınıza tez hazırlama işini hayata geçiriyor.

Profesyonel Tez Hazırlama Hizmetleri İle Kâbuslara Son!

Sizi bu kâbustan uyandırmakla kalmayan tez hazırlama merkezleri, aynı zamanda değerlendirmelerde en yüksek puanları alacak, detaylı çalışmalar ortaya koyuyor. Tabii bunu yaparken birçok noktada sizlerin görüşleri alınarak birtakım bilgilendirmeler de yapılıyor. Böylelikle üniversitenizin, tez danışmanınızın veya araştırma komitelerinin istedikleri doğrultusunda, baştan aşağı düzenlenmiş bir tez çalışmasına sahip olabiliyorsunuz.

Başlangıçtan son paragrafa kadar profesyonel ellerden çıkmış bir yüksek lisans tezine ihtiyacınız varsa, bizler burada bekliyor olacağız! İstediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.

Yayınlayan

muhterem Akyaz

Türkiye’deki ve Dünyadaki bütün öğrencilere hizmet vermek amacıyla 2012 yılında Platon Tez Hazırlama Merkezi'ni kurdum. Küçük ama etkili değişiklikler yaparak en iyiye ulaşmayı hedefliyorum.

Bir Cevap Yazın